Hvorfor skal en VVS-installatør eller elektriker være autoriseret

Denne artikel indeholder reklame

Hvorfor skal en VVS-installatør og en elektriker være autoriseret?
Hvad er en autorisation?

En autorisation er et bevis for retten til at virke indenfor håndværkerfag som elektriker og VVS. Autorisationen er en garanti for det gennemførte uddannelsesniveau og kompetencer. Autorisationens formål er at fremme og sikre kvalitetsmæssigt udførte løsninger indenfor el og VVS.

Sådan bliver du autoriseret elektriker og VVS-installatør?

Det er sikkerhedsstyrelsen der udgiver autorisationer i dag. For at en virksomhed ska få lov til at udføre autoriseret arbejde, skal der være en fagligt ansvarlig i firmaet. Det er denne fagligt ansvarlige der sørger for kvalitetssikring som skal rapporteres kontinuerligt til et tredje partselskab der arbejder med kvalitetssikring. For at få din autorisation skal du efter endt uddannelse udfylde en ansøgning og betale et gebyr for at komme i gang. Autorisationen følger med den person der er autoriseret, efterfølgende kan denne person blive ansat i et firma, og firmaet kan så ”låne” autorisationen i den tid den autoriserede el-installatør eller VVS-installatør arbejder i virksomheden.

Du kan miste din autorisation

Hvis man ikke arbejder indenfor rammerne med kvalitetssikring, sat af sikkerhedsstyrelsen, og føre data korrekt på de opgaver man udfører der kræver autorisation så kan den autoriserede elinstallatøren eller VVS ‘installatøren miste sin autorisation. Der er som minimum et tjek hver år.

Derfor er det vigtigt at der bliver brugt både timer og arbejde i kvalitetssikring på daglig basis i autoriserede virksomheden. En autorisation er derfor med til at påvirke prisen på både VVS og el-arbejde. Så hvis du nogensinde har funderet over hvorfor de koster mere at hyre en elektriker eller en VVSér, så er det fordi de har ekstra omkostninger i forhold til at vedligeholde sin autorisation.

Jeg har læst af for eksempel låsesmede kan være autoriserede stemmer det?

Indenfor låsesmed så findes der ikke noget det hedder autorisation. Man kan god være certificeret ved sine leverandører, fx Ruko. Det er i leverandørernes interesse at de håndværkere og låsesmede der bruger deres produkter, monterer dem korrekt ude ved kunder, så at deres produkter ikke bliver monteret forkert og derfor får et dårligt ry ude bland brugerne. Norh er et eksempel på en virksomhed der både leverer autoriseret el-arbejde og låsesmedsydelser.